Friday, February 27, 2009

ketam ketam ketam....lme nye xmkn ketam


cni ada 1 resepi yg aku xpnh try lg...
nme nye ketam masak lada hitam..
slalu gne lada merah@lada kering kisar je kn
tp kt cni ada innovation sket dr segi bahan dan rasa..
korg try r..klu rjn nti gtau aku pe rse nye huhuhuhu

klu sdp aku nk try gk ahahah
jom tgk cmne nk wat.....

BAHAN-BAHAN:

2 ekor ketam

2 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

40 gm halia

1 tangkai cili merah

50 gm sos lada hitam

2 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1 biji telur

1 sudu lada hitam (tumbuk)

1 sudu kecil minyak bijan


CARA MENYEDIAKAN:

1) Rebuskan ketam dan ketepikan.

2) Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili yang

dihiris halus.

3) Kemudian masukkan sos lada hitam, kicap cair, kicap pekat dan lada hitam.

Kacau rata.

4) Masukkan ketam, minyak bijan dan minyak bawang putih.

5) Masukkan garam secukup rasa dan telur yang telah dipukul. Gaul rata dan biarkan

mereneh.


hmmmm cm sedap je kn

tp kt cni ada 1 nsht dr aku heheeh

klu nk msk ketam jgn goreng coz nti isi die kecut@jd sket plak

so klu nk msk mknn laut yg bercangkerang better jgn goreng especially ketam+udang..

mnyk bijan tuh utk tmbh rse+bg kelainan bau bg mskn...

tp mnyk bijan tuh jgn la korang tuang bnyk2 plak

ckup la 1 sudu kck ke pe...

utk rse je hehehehe


daaa....

No comments:

Post a Comment

hey there..
U r welcomed to this blog and pleased to leave comments
but kindly please follow the humanity stigma..
nway thnx a lot for your co operations guys.. (^_^)