Friday, February 27, 2009

bergedel DAGING


slalu kn kte mntk bergedel time mkn soto atau mknn sup r slalu nya
sdp kn? tp cmne ke nk wat sndri coz klu nk bli satu je dah brp sen@hengget da...
tp saiz nye kck je pon kn
jom tgk....

jgn tengok je, try r skali ye...

BAHAN-BAHAN:

300 gm kentang

80 gm daging kisar

1/4 sudu kecil lada sulah

1/2 sudu kecil serbuk buah pala

1/4 sudu kecil jintan putih

1/4 sudu kecil jintan manis

Setangkai daun saderi (hiris)

Garam secukup rasa

1 1/2 cawan minyak


BAHAN PENCELUP:

2 biji telur (pukul)

CARA MENYEDIAKAN:

1) Kentang direbus hingga masak. Biark sejuk dan kupas kulitnya.

Lenyek hingga halus.

2) Campurkan pula kentang, daging, bahan-bahan rempah, daun saderi dan

garam ke dalam bekas. Gaul rata.

3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.

4) Bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup dalam telur dan goreng hingga masak.

No comments:

Post a Comment

hey there..
U r welcomed to this blog and pleased to leave comments
but kindly please follow the humanity stigma..
nway thnx a lot for your co operations guys.. (^_^)