Friday, March 6, 2009

weh...jom kite GORENG ais krimmm

ais goreng..
ais krim goreng..
pnh dgr?
pnh wat?
tau cmne nk wt?
pe bhn?
nk gne pe wat ny??

eh goreng...
ais krim kn cair klu goreng?
biar btol???
hmmmm nk tau btol ke x ais krim bleh di goreng dan sekali gus d mkn??
jom kte tgk cmne nk wat....




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 5 scoop aiskrim vanila
  • 1 biji telur
  • 1 cawan conflakes
  • 1 cawan chopped walnuts
  • minyak untuk menggoreng
  • sirap coklat secukupnya

Cara-cara

Scope Scoop aiskrim yg saya guna seperti gambar disebelah
  1. Aiskrimgoreng1
    Masukkan 1 scoop aiskrim ke dalam plastic wrap. Bungkus biar jadi bentuk bola. Simpan dalam freezer sekurang-kurangnya 2 jam.
  2. Aiskrimgoreng2
    Campurkan conflakes dan walnuts ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan ke dalam beg plastik. Ramas-ramaskan conflakes biar hancur.
  3. Aiskrimgoreng3
    Keluarkan aiskrim dari freezer dan buka plastic wrap. Masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi. Goncang-goncang biarkan aiskrim bersalut dgn conflakes dan walnuts . Keluarkan aiskrim dari beg plastik. Simpan semula ke dalam freezer selama 30 minit atau lebih.
  4. Aiskrimgoreng4
    Pukul telur dengan pemukul telur. Masukkan aiskrim ke dalam telur. Kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik conflakes dan walnuts. Goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut. Buat satu persatu sampai habis. Masukkan semula ke dalam freezer. Biarkan 1 jam atau lebih. Kalau nak salutan(coating) tu tebal boleh ulang langkah ni sekali lagi.
  5. Panaskan minyak. Goreng aiskrim selama lebih kurang 30 saat. Angkat dan bolehlah terus makan. Kalau suka bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya.
  6. ** Minyak yg diguna untuk menggoreng biarlah betul-betul panas atau 200 degree.

No comments:

Post a Comment

hey there..
U r welcomed to this blog and pleased to leave comments
but kindly please follow the humanity stigma..
nway thnx a lot for your co operations guys.. (^_^)